Vernissage 19 februari – Till fruktbarhetens lov

Den 19 februari klockan 13.00 är det vernissage för Torfrid Olssons konstutställning på Edelviks Folkhögskola i Burträsk under titeln ”Till fruktbarhetens lov”.

Torfrid Olsson (1913–2003) räknas som en av Sveriges främsta symbolister och surrealister. Han arbetade med naturnära fantasirik konst i olika tekniker, ofta med symbolisk syftning kring fruktsamhet eller ondskans förhärjelse. Objekt som verktyg, redskap inarbetas ofta i konstverken. 

Titeln på utställningen på Edelviks Folkhögskola – ”Till fruktbarhetens lov” – är en titel som återfinns som titel på boken om Torfrid Olsson, som också finns till försäljning på utställningen. I övrigt visas och säljs tuschteckningar, skulpturer och oljemålningar från de flesta epokerna i Torfrids produktiva konstnärskarriär. 

När Burträskbygdens Konstförening startade på 1950-talet tillhörde Torfrid Olsson dess första styrelse. Torfrid blev födelseorten Bygdeträsk och Burträskbygden trogen hela sitt liv. På frågan om grannar och folk i bygden tyckte att en konstnär och konst var annorlunda svarade Torfrid: ”Nej, på landet är man tolerant och jag har funnit att vanliga människor lättare kan ta till sig det ovanliga än så kallade konstkännare!” 

 Torfrid Olsson finns representerad på bland annat Moderna Museet, Nationalmuseum, Västerås och Göteborgs konstmuseum samt via ett stort antal offentliga utsmyckningar. Hans konstnärsskap finns också framgångsrikt dokumenterat på Museum Torfrid Olsson i Bygdeträsk som har öppet under semestertider varje sommar – eller för grupper efter bokning.

Utställningen på Edelviks Folkhögskola håller öppet: 19/2, 26/2 och 5/3 klockan 13–15.

För mer information kontakta:

Ordförande Burträskbygdens Konstförening, 070-632 02 31, stefan@stalnacke.com, burtraskbygden.konstforeningar.se

För Torfrid Olssons konst: Staffan Olsson 073-080 67 52

Rulla till toppen